Profesjonalne maszyny gastronomiczne do produkcji sushi do restauracji

Dla restauracji i firm cateringowych, które wymagają wydajnej produkcji sushi, przeznaczone są różne profesjonalne maszyny cateringowe, które mogą pomóc usprawnić proces przygotowywania tego specjału. Co warto wiedzieć na temat tego typu sprzętów?

Maszyny do sushi: https://www.gastropuls.pl/urzadzenia-do-sushi są przeznaczone do przygotowywania większych ilości sushi, co przekłada się na usprawnienie całej produkcji przy zachowaniu jakości i precyzji. Oto kilka typów profesjonalnych maszyn cateringowych powszechnie używanych do produkcji sushi w restauracjach!

Maszyny do płukania ryżu

Dobrze wypłukany ryż jest bardzo ważny dla uzyskania wysokiej jakości sushi, dlatego maszyna do produkcji sushi tego rodzaju jest bardzo przydatna. 

Dzięki niej można automatycznie wypłukać ryż, co oszczędza dużo czasu w trakcie gotowania, a ponadto maszyny tego rodzaju pozwalają na zaoszczędzenie wody.

Urządzenia do gotowania ryżu do sushi

Te specjalistyczne urządzenia do gotowania ryżu są przeznaczone do gotowania dużych partii ryżu do sushi. Często są wyposażone w takie funkcje, jak kontrola temperatury i mieszanie ryżu, dzięki którym ryż jest idealnie przygotowany do wykonania z niego sushi.

Maszyny do rolek sushi

Maszyny do przygotowywania rolek sushi automatyzują zwijanie i kształtowanie rolek sushi.

Takie maszyny służą do rozprowadzania jednolitej warstwy ryżu sushi na arkuszach nori (wodorostów). Następnie na warstwie wodorostów razem z ryżem umieszczane są inne składniki sushi. 

Mogą one przyrządzać rolki o różnych rozmiarach i są wyposażone w mechanizmy umożliwiające dokładne umieszczanie składników. Niektóre modele mogą produkować wiele rolek jednocześnie, co powoduje, że zapewniają one bardzo wysoką efektywność.

Taka maszyna do produkcji sushi może zadbać o to, aby przysmaki tego typu prezentowały się efektownie i były wyśmienite.

Maszyny do przygotowywania nigiri

Te maszyny specjalizują się w kształtowaniu i porcjowaniu ryżu sushi do nigiri sushi. Tworzą jednolite porcje ryżu, które można łatwo wykończyć rybą lub innymi składnikami, aby przygotować tego rodzaju smaczne sushi.

Maszyny do prasowania sushi

Prasy do sushi służą do tego, aby umieścić ryż w formach, a przez to stworzyć jednolite i spójne kształty dla niektórych rodzajów sushi, takich jak prasowane sushi (oshizushi), sushi prostokątne albo kwadratowe.

Maszyny do cięcia sushi

Maszyny te są przeznaczone do dokładnego cięcia rolek sushi na pojedyncze kawałki. Dzięki nim każda rolka ma jednolity rozmiar i kształt.

Maszyny do mieszania ryżu

W przypadku produkcji sushi na większą skalę często wykorzystuje się maszyny do mieszania ryżu, które mogą równomiernie i wydajnie mieszać ryż sushi, oszczędzając czas i zapewniając najwyższą jakość tego przysmaku.

Dozowniki sosu sojowego

Niektóre zaawansowane maszyny są nawet wyposażone w takie funkcje, jak automatyczne dozowniki sosu sojowego, które dodają określoną ilość sosu sojowego do każdego kawałka sushi.

Wobec tego dzięki maszynom przeznaczonym do produkowania sushi można znacznie usprawnić cały ten proces, dlatego jest to bardzo dobra inwestycja przeznaczona dla restauracji oraz dla firm cateringowych, które mają w swojej ofercie sushi!