Kupujemy piec do pizzerii

Jeśli chcielibyśmy wybrać najpopularniejszą potrawę na całym świecie, to bez wątpienia w ścisłej czołówce byłaby pizza. Nic więc dziwnego, że na rynku pojawia się wiele lokali, które wyspecjalizowane są właśnie w takiej kuchni. Żebyśmy mogli przyciągnąć do siebie klientów i stworzyć dobrze prosperującą restaurację, musimy zadbać o wiele istotnych szczegółów w tym przede wszystkim o właściwy piec do pizzy. Nie każda pizza będzie bowiem idealna w smaku, jeśli przygotujemy ją w przypadkowo dobranym piecu.

Dlaczego potrzebujemy specjalnego pieca do pizzerii?

Na wstępie warto zastanowić się, czy faktycznie potrzebujemy profesjonalnego pieca do pizzy. Czy nie wystarczy nam prosty model, który można by było użytkować nawet w domu?

Co zapewnia nam profesjonalny restauracyjny piec? Przede wszystkim wiedzieć musimy, że charakteryzuje się on naprawdę niezwykłą wydajnością — jest w stanie piec kilka pizz naraz i to w krótkim czasie.

Na uwadze należy mieć także to, że piece restauracyjne pozwalają osiągnąć naprawdę niezwykły smak pizzy, który jest nieosiągalny w domowym piekarniku.

Czym różnią się dostępne na rynku piece do pizz?

Wystarczy szybki rzut oka na dostępną w wyspecjalizowanych sklepach ofertę, aby przekonać się, jak wielki jest wybór różnych pieców do pizz. Czym się one konkretnie miedzy sobą różnią?

Oczywiście podstawowe różnice tkwią w gabarytach — im piec większy, tym więc może jednocześnie piec pizz. Z drugiej jednak strony należy mieć na uwadze rozmiar posiadanej w lokalu kuchni, która nie zawsze będzie w stanie pomieścić największe na rynku piece.

Nie da się ukryć, że bardzo dużą różnicą pomiędzy poszczególnymi modelami jest sposób działania. Zupełnie inaczej będzie się obsługiwało piec gazowy, inaczej elektryczny, a jeszcze w inny sposób działać będzie odmiana opalana węglem.

Elektryczny czy gazowy?

Choć największą uwagę zwykle przykuwa piec, który opalany jest węglem lub drewnem, to jednak w praktyce okazuje się on bardzo niedzisiejszy — długi czas nagrzewania, skomplikowana obsługa i często wysokie koszta eksploatacyjne. Nic więc dziwnego, że restauratorzy przeważnie wybierają modele elektryczne lub gazowe.

Wiedzieć musimy, że oba te piece charakteryzują się dość dobrą kulturą pracy, łatwą obsługą, a także podobnym bezpieczeństwem użytkowania. Pewne niuanse wskazują jednak, że lepszym wyborem okazuje się piec gazowy. Co prawda do jego zakupu należy spełnić wiele bardzo restrykcyjnych przepisów oraz regularnie przeprowadzać przegląd, lecz finalnie jest to piec tańszy w użytkowaniu, mniej awaryjny, a także przygotowujący smaczniejsze pizze.

Ile kosztuje przeciętny piec do pizzy?

Na sam koniec warto jeszcze poruszyć kwestię ceny pieca do pizzy. Jak duży jest to wydatek i czy warto na piecu oszczędzać?

Tak naprawdę podstawowe małe piece można zakupić już za około tysiąc złotych, lecz do profesjonalnej restauracji taki sprzęt nie będzie zbyt odpowiedni. Górna granica właściwie nie istnieje i spotkać się można z piecami nawet za kilkaset tysięcy złotych. Do przeciętnej pizzerii najlepszym wyborem będzie model za około 20-30 tysięcy złotych.