Kluczowy element kuchennego wyposażenia

Odpowiedni smak i wygląd potraw jest najważniejszy, kiedy chcemy zaserwować coś w swoim gościom. Bardzo często podczas imprez w plenerze czy barach samoobsługowych wymagane jest utrzymanie stałej temperatury serwowanych posiłków. Aby sprostać temu zadaniu, z pomocą przychodzą nam bemary gastronomiczne, czyli dużej wielkości podgrzewacze jedzenia. Wyposażone w odpowiednią ilość komór, pokrętła do regulacji temperatury oraz termostat gwarantują zawsze odpowiednią temperaturę posiłków i ich pyszny smak.

Bemar kucharski – poznaj jego rodzaje

Bemar gastronomiczny to urządzenie przeznaczone do podgrzewania i utrzymywania temperatury dań i napojów. Jest to pojemna konstrukcja formy, do której umieszcza się pojemniki z posiłkami bądź napojami. Cały bemar wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia bezpieczeństwo nawet podczas długoletniego i regularnego użytkowania. Ogromną zaletą bemarów gastronomicznych jest to, że utrzymują ustaloną temperaturę. Urządzenia te posiadają termostat, który można regulować, narzucając mu pożądaną temperaturę. Aby w posiłkach nie namnożyły się szkodliwe drobnoustroje oraz aby zachować prawidłowy smak i wygląd potraw, wynosić ona powinna:

*potrawy stałe – 65 stopni;

*zupy – 75 stopni;

*napoje gorące – 80 stopni.

Zastosowanie bemarów jest bardzo szerokie i popularne. W restauracjach, barach, szpitalach, szkołach czy przedszkolach, czyli wszędzie tam, gdzie wymagana jest stała temperatura posiłków tuż przed podaniem, idealnie sprawdzają się bemary elektryczne. Są to bemary z grzałką, zasilane energią elektryczną. Podczas imprez w plenerze, rodzinnych pikników na działce czy w innych warunkach o ograniczonej dostępności do sieci elektrycznej, stosowane są bemary gazowe, z możliwością podłączenia butli. Mają one palniki pod każdym pojemnikiem z żywnością. W zależności od miejsca użytkowania możemy wybrać bemary samojezdne bądź wolnostojące.

Jakie posiłki możemy umieścić w bemarze? Jak długo będą one ciepłe?

Bemarom gastronomicznym zawdzięczamy wszechstronność co do zawartości. Możemy w nich podgrzewać dowolnego rodzaju posiłki. Począwszy od zup, poprzez kawę czy herbatę, a kończąc na ziemniakach czy spaghetti. Dzięki regulowanej temperaturze termostat utrzyma pożądane parametry, nie doprowadzając do wychłodzenia posiłku ani jego przegrzania. Bemary stosuje się dopiero od XX wieku, jako wynalazek francuskiej gastronomi, jednak z każdym rokiem zyskują na popularności.

Dobrze skomponowane posiłki to jeden z aspektów udanego dania. Bardzo istotna jest jego temperatura, ponieważ niektóre dania po prostu tracą smak i wygląd, kiedy nie jest ona odpowiednia. Te niezastąpione urządzenie kucharskie w doskonały sposób zapewni nam utrzymanie pełnych walorów serwowanych dań. Znakomicie sprawdzi się zarówno w restauracji podczas dużego ruchu, w barach samoobsługowych, w szpitalach czy nawet w kuchni domowej podczas przyjęć i rodzinnych spotkań. Idealna temperatura jedzenia podkreśli jego smak, a gorący kubek kawy czy herbaty umili każde spotkanie.