Figa – fakty i korzyści zdrowotne

figa

Owoc figi jest jadalnym owocem drzewa figowego. Drzewo figowe pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i jest uprawiane od czasów starożytnych. Owoc figi jest małym, okrągłym lub gruszkowatym owocem o gładkiej, cienkiej skórce. Miąższ owocu jest różowy, czerwony lub fioletowy i jest wypełniony małymi nasionami.

Owoc figi jest słodki i ma miękką konsystencję. Drzewo figowe to drzewo liściaste, które osiąga wysokość 20-30 stóp. Drzewo ma duże, klapowane liście i wytwarza owoce o średnicy 2-3 cali. Rośnie w ciepłym klimacie i jest uprawiane dla swoich owoców.

Owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Jest dobrym źródłem błonnika i może być spożywany w stanie świeżym, suszonym lub w puszce. Są również popularnym składnikiem wielu przepisów.

Figa – wartość odżywcza

figa

Owoc figi jest bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Jest dobrym źródłem błonnika i może być spożywany w stanie świeżym, suszonym lub w puszce.

Jak wybierać i przechowywać owoce figi

Figa z tego sklepu jest owocem sezonowym, który jest dostępny w miesiącach letnich. Jest dostępny w postaci świeżej, suszonej, mrożonej i w puszkach. Świeże owoce powinny być nieskalane i pulchne. Suszone owoce figowe powinny być wolne od wilgoci, przebarwień i insektów.

Mrożone owoce figowe powinny być rozmrożone przed użyciem. Owoce w puszce powinny być wolne od przebarwień. Owoce figi można przechowywać w lodówce do jednego tygodnia. Suszone owoce figowe można przechowywać w szczelnym pojemniku w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu do jednego roku. Mrożone owoce można przechowywać w zamrażarce również do jednego roku.