Gastronomiczna łyżka cedzakowa – niezbędny element w każdej kuchni

lyzka-cedzakowa-kitchen-line-srednica-110-mm

W każdej kuchni znajdują się akcesoria i przybory kuchenne, bez których trudno wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków. Zarówno amatorski, jak i profesjonalny kucharz na pewno nie może obyć się bez łyżki cedzakowej. Z czego jest wykonana i jakie funkcje spełnia?

Cedzakowa łyżka – jak wygląda?

Gastronomiczna łyżka cedzakowa duża z wyglądu przypomina spłaszczoną chochlę z wieloma drobnymi otworami (podobnymi do tych w durszlaku). Wykonana ze stali nierdzewnej sprawdza się w kuchni przez długie lata. Długa rączka zakończona jest zagiętym uchwytem, dzięki czemu łyżkę można powiesić na ścianie, specjalnej listwie do sztućców lub nad kuchenką. Łyżki cedzakowe, zamiast dziurek mogą mieć również stalową siatkę.

Gastronomiczna łyżka cedzakowa – do czego służy?

Ten dziurkowany przybór kuchenny służy do odsączania jedzenia z nadmiaru wody, tłuszczu oraz innych substancji płynnych. Sprawdza się zatem przy smażeniu frytek, innych przekąsek smażonych w głębokim oleju, gotowaniu makaronu, czy mącznych potraw, takich jak pierogi. Jest bardziej poręczna niż wspomniany wcześniej durszlak. Użycie tego drugiego to wręcz cały rytuał. Najpierw durszlak powinno ustawić się w zlewie, a na ręce założyć kuchenne rękawice. Całą zawartość garnka lub rondla należy przechylić i odcedzić, co w wielu przypadkach grozi poparzeniem. Łyżką cedzakową wystarczy zaś wyłowić produkty i jednocześnie je odsączyć.

Inne zalety łyżek cedzakowych

Na pewno należy wspomnieć o tym, że są trwałymi przyborami. Stal niklowana to wysokogatunkowe tworzywo, które nie ulega korozji oraz uszkodzeniom mechanicznym. Ponadto łyżki cedzakowe są bardzo łatwe w czyszczeniu. Oczywiście można myć je ręcznie. To ze względu na ich specyficzną strukturę nie nastręcza żadnych trudności. Z powodzeniem można je jednak włożyć do zmywarki przemysłowej.