Wskazówki dotyczące wyboru maszyny do lodów

Wskazówki dotyczące wyboru maszyny do lodów

Lody są jednym z głównych przysmaków dzieci i dorosłych, jednak czasami pozbawieni skrupułów producenci wytwarzają produkty, które nie zawierają prawie żadnych naturalnych składników. Jest mało prawdopodobne, że będziesz chciał jeść sam lub dać swojemu dziecku taki produkt. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest zakup domowej maszyny do lodów. Ta maszyna do lodów pomoże bez wysiłku przygotować pyszne lody w krótkim czasie. Naszym celem jest pomoc w wyborze najlepszej, niezawodnej i wysokiej jakości maszyny do lodów.

Maszyny dzielą się na kompaktowe, domowe maszyny do lodów, które zmieszczą się na Twoim stole oraz duże maszyny stojące, przeznaczone do produkcji deserów na sprzedaż.

Jak działa maszyna do lodów?

Maszyna do lodów to kompaktowe urządzenie, które nie zajmie dużo miejsca w Twojej kuchni. W skład maszyny wchodzą:

  • Pojemnik na płyn chłodniczy (chłodziwo).
  • Miska na składniki deseru.
  • Obrotowe ostrza do mieszania składników.
  • Zewnętrzna rama, która utrzymuje całą konstrukcję razem.

Zasada działania urządzenia jest dość prosta. Po włączeniu urządzenie miesza składniki w misie za pomocą ostrzy, podobnie jak w mikserze, a czynnik chłodniczy schładza produkt do pożądanej temperatury. Częste obracanie się ostrzy zapobiega całkowitemu zastygnięciu deseru, zamieniając go w miękkie lody.

maszyna do lodów

Ponadto w takim urządzeniu można przygotowywać koktajle mleczne, koktajle owocowe, jogurty, wygodnie jest przechowywać w nich lód. Modele różnią się ilością misek. Urządzenie może mieć jedną misę do przyrządzania jednego rodzaju deseru lub może być ich kilka. Do użytku domowego wystarczy jedna lub dwie miski.

Parametry wyboru

Przed zakupem należy oszacować wielkość produkcji lodów miękkich. Wybór sprzętu zależy od wymagań produkcyjnych. Modele stołowe są kompaktowe do domu, ale zanim zdecydujesz się na wybór, zwróć uwagę na parametry urządzenia.

Jak wybrać maszynę do lodów?

  • Objętość misy. W domu dobrze sprawdzi się miska o wielkości od 1,5 do 2 litrów. To wystarczy dla dużej rodziny i gości. W przypadku kawiarni i restauracji typu fast food warto przyjrzeć się większym, stojącym na podłodze modelom.
  • Wydajność. Moc pobierana przez maszyny domowe i profesjonalne waha się od 3 do 11 kW.
  • Rozmiar. Kolejnym ważnym czynnikiem, zwłaszcza jeśli w pomieszczeniu nie ma wystarczająco dużo miejsca, jest rozmiar. Maszyny stojące na podłodze muszą być wybierane starannie, ponieważ będą stały w jednym miejscu przez długi czas. Modele domowe są łatwiejsze, prawie wszystkie są kompaktowe i ważą niewiele.