![patelnia wok](https://miele-alacarte.pl/wp-content/uploads/2022/03/patelnia-wok5.png)
Patelnia wok to nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Każdy, kto choć raz interesował się smakami z tego regionu, mógł się spotkać z tym naczyniem. Dzięki swojej nietypowej i charakterystycznej budowie służy głównie do gotowania techniką stir-fry. Ta metoda polega na gotowaniu czy podsmażaniu składników w ruchu, dzięki czemu uzyskanie potraw w azjatyckim stylu jest niezwykle proste. Czym dokładnie jest patelnia wok i jaką warto kupić?
Czym jest patelnia wok i do czego służy?
Wok to głęboka patelnia, która kojarzona jest głównie z kuchnią azjatycką. Azjaci pokochali to naczynie i używają go regularnie zarówno do przygotowywania, jak i podawania swoich potraw. Przeznaczona jest do szybkiego smażenia, ale można używać jej w różnych celach. Najbardziej klasyczne woki mają średnice od 30 do 40 centymetrów i mogą być wyposażone w jedną lub dwie rączki. W woku można przygotowywać potrawy podduszane, na głębokim tłuszczu, a dzięki temu, że to naczynie jest naprawdę głębokie, to można nawet gotować składniki w wodzie. Co więcej, dzięki swojej budowie ta patelnia pozwala na swobodne i wygodne mieszanie potrawy. To pozwala nie tylko na szybsze przygotowanie całego posiłku, ale także jego równomierne podgrzewanie.
![patelnia wok](https://miele-alacarte.pl/wp-content/uploads/2022/03/patelnia-wok.png)
Jaką patelnię wok warto kupić?
Patelnia wok to idealne naczynie dla wszystkich fanów azjatyckich smaków, ale nie tylko! Taką patelnię można wykorzystywać do przeróżnych przepisów, a przez to, że jest bardzo wygodna, to warto zaopatrzyć się w nią już dzisiaj. Aby cieszyć się wokiem i przygotowywać w nim wiele smacznych potraw, warto postawić na naczynie dobrej jakości. Co więcej, woki dzielą się na różne rodzaje. Ich najpopularniejsze wersje to:
– Wok mandaryński, czyli jeden z najchętniej używanych w barach szybkiej obsługi. Jest lekki i poręczny, a przygotowanie w nim potrawy trwa krótko.
– Wok kantoński ma dwa uchwyty i jest dość ciężki. Służy do przygotowywania potraw, które wymagają dłuższej obróbki cieplnej.
– Wok pekiński jest podobny do mandaryńskiego, jednak jego rączka jest wykonana z drewna, co ułatwia podrzucanie składników.