Do czego służy patelnia wok i jaką wybrać?

patelnia wok

Patelnia wok to nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Każdy, kto choć raz interesował się smakami z tego regionu, mógł się spotkać z tym naczyniem. Dzięki swojej nietypowej i charakterystycznej budowie służy głównie do gotowania techniką stir-fry. Ta metoda polega na gotowaniu czy podsmażaniu składników w ruchu, dzięki czemu uzyskanie potraw w azjatyckim stylu jest niezwykle proste. Czym dokładnie jest patelnia wok i jaką warto kupić? 

Czym jest patelnia wok i do czego służy? 

Wok to głęboka patelnia, która kojarzona jest głównie z kuchnią azjatycką. Azjaci pokochali to naczynie i używają go regularnie zarówno do przygotowywania, jak i podawania swoich potraw. Przeznaczona jest do szybkiego smażenia, ale można używać jej w różnych celach. Najbardziej klasyczne woki mają średnice od 30 do 40 centymetrów i mogą być wyposażone w jedną lub dwie rączki. W woku można przygotowywać potrawy podduszane, na głębokim tłuszczu, a dzięki temu, że to naczynie jest naprawdę głębokie, to można nawet gotować składniki w wodzie. Co więcej, dzięki swojej budowie ta patelnia pozwala na swobodne i wygodne mieszanie potrawy. To pozwala nie tylko na szybsze przygotowanie całego posiłku, ale także jego równomierne podgrzewanie. 

patelnia wok

Jaką patelnię wok warto kupić?

Patelnia wok to idealne naczynie dla wszystkich fanów azjatyckich smaków, ale nie tylko! Taką patelnię można wykorzystywać do przeróżnych przepisów, a przez to, że jest bardzo wygodna, to warto zaopatrzyć się w nią już dzisiaj. Aby cieszyć się wokiem i przygotowywać w nim wiele smacznych potraw, warto postawić na naczynie dobrej jakości. Co więcej, woki dzielą się na różne rodzaje. Ich najpopularniejsze wersje to: 

– Wok mandaryński, czyli jeden z najchętniej używanych w barach szybkiej obsługi. Jest lekki i poręczny, a przygotowanie w nim potrawy trwa krótko. 

– Wok kantoński ma dwa uchwyty i jest dość ciężki. Służy do przygotowywania potraw, które wymagają dłuższej obróbki cieplnej. 

– Wok pekiński jest podobny do mandaryńskiego, jednak jego rączka jest wykonana z drewna, co ułatwia podrzucanie składników.