Czy warto kupować kuchenkę indukcyjną?

kuchnia-stolowa-indukcyjna

Kuchenki indukcyjne to technologia, która zrewolucjonizowała niejedną kuchnię. Za pomocą energii elektromagnetycznej pozwalają one na błyskawiczne podgrzanie dowolnego naczynia, jednocześnie znacznie zmniejszając koszty rachunków za prąd. Jakie są zalety kuchni indukcyjnych? Gdzie najlepiej sprawdzi się takie rozwiązanie?

Indukcyjna kuchnia gastronomiczna – zalety i wady

Kuchenki indukcyjne nie bez powodu cieszą się tak ogromną popularnością. Są one bardzo tanie w użyciu, a jednocześnie podgrzewają naczynia nawet kilkukrotnie szybciej od klasycznych kuchenek. Poza tym indukcyjna kuchnia gastronomiczna jest bardzo precyzyjna oraz zmniejsza ryzyko poparzenia się przy użytkowaniu do minimum. Należy też wspomnieć, że między innymi dzięki płaskiej powierzchni urządzenia bardzo łatwo jest je czyścić z wszelkich zabrudzeń.

Niestety nie ma rozwiązań idealnych, dlatego kuchenki indukcyjne mają niejedną wadę. Przede wszystkim mimo niskich kosztów użytkowania są one bardzo drogie, przez co nie każdy może sobie pozwolić na ich zakup. Poza tym montaż kuchni indukcyjnej często wiąże się z dodatkowymi wydatkami, takimi jak wynajem profesjonalnego elektryka, czy nawet wymiana naczyń w kuchni na ferromagnetyczne, ponieważ tylko one są kompatybilne z technologią indukcji. Poza tym urządzenie zwykle ma dosyć głośny system chłodzenia, a jego żywotność nie dorównuje klasycznym kuchenkom gazowym.

Dla kogo kuchenka indukcyjna?

Kuchenki indukcyjne (sprawdź na GastroNet24) to rozwiązanie stworzone z myślą przede wszystkim o zakładach gastronomicznych, takich jak bary i restauracje, w których potrawy trzeba przyrządzać bardzo szybko, a koszty eksploatacji kuchni bywają ogromne. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby takową kuchenkę zamontować w domowej kuchni. Niemniej trzeba być wtedy gotowym na spore wydatki, które często nie są warte wygody w postaci technologii indukcyjnej.