Świetnie dopasowane szklanek i kufli do piwa

kufle szklanki piwa

Będąc gościem lokalu gastronomicznego nietrudno zauważyć, że każdy rodzaj piwa podawany jest w innym pokalu. Odpowiednie szklanki mają zapewnić przez dłuższy czas odpowiednie walory smakowe, ale także sprawić, że napój będzie cieszył oko. Producenci prześcigają się w pomysłowych kuflach. Muszą jednak pamiętać o kilku cechach tych naczyń.

Idealna czystość

Każdy barman doskonale zdaje sobie sprawę, że diabeł tkwi w szczegółach. Podane napoje muszą być utrzymane w doskonałej czystości, a nawet powinny być pozbawione jakichkolwiek smug i zacieków. Dodatkowo podając piwa różnych rodzajów warto pamiętać, że pokal do piwa nie może utrzymywać zapachu poprzedniego podanego napoju. Ludzie z wyczulonymi zmysłami bardzo szybko wyczuliby dziwny posmak, co wpłynęłoby negatywnie na odbiór lokalu.

Przez dłuższy czas

Szklanka pokal do piwa (zobacz ten model) przybiera zwykle podłużny kształt, który sprawia, że ulubiony trunek może być nalewany po ściance. Taki sposób uzupełniania naczynia sprawia, że piana jest w ściśle dostosowanej ilości, która sprawia, że gaz zostaje na dłużej wewnątrz cieczy. Najczęściej opisuje się, że podane piwo powinno posiadać pianę nie większą niż na dwa palce. Jest to oczywiście duże uproszczenie, ale daje jakieś pojęcie dla mniej wprawionych, domorosłych barmanów.

Producenci mają niełatwe zadanie. Muszą sprostać oczywistym wymogom, jakie stawiają przed nimi wymogi utrzymywania naczyń w czystości, a przy tym próbują zaplanować możliwe najciekawsze projekty, które przykują uwagę klientów. Wszystko to musi dodatkowo być zachowane przy możliwie jak najniższych kosztach produkcji kufli.