Praca we współczesnej gastronomii bez pomocy różnego rodzaju maszyn i urządzeń byłaby właściwie niemożliwa. Praca z naprawdę dużymi ilościami potraw wymaga zastosowania odpowiedniego sprzętu, który pozwoli kucharzom efektywnie wykonywać swoje obowiązki. Przykładem takiego wyposażenia są taborety gastronomiczne. Ich wykorzystanie znacząco podnosi wydajność pracy w lokalu gastronomicznym oraz stanowi wielkie udogodnienie dla jego pracowników.
Podstawowe informacje o tych urządzeniach
Budowa
Struktura taboretu gastronomicznego jest bardzo prosta. Zasadniczą część stanowi korpus wykonany ze stali nierdzewnej, na którym umieszczony został palnik gazowy (lub w niektórych modelach elektryczny). W przedniej części urządzenia znajduje się pokrętło służące do regulacji wysokości płomienia wydobywającego się z palnika.
Obsługa
Sposób użycia takiego sprzętu również nie przysparza trudności. Wystarczy bowiem jedną ręką odkręcić lekko pokrętło regulacji, by uwolnić strumień gazu, a następnie zapalić go za pomocą zapałek lub zapalniczki. Kiedy gaz będzie już swobodnie płonął, można dowolnie regulować moc płomienia. Potem wystarczy już tylko umieścić na palniku naczynie z potrawą.
Jaki taboret do kuchni?
Wybór odpowiedniego modelu będzie zależał od potrzeb danego lokalu gastronomicznego, tzn. od rodzaju serwowanych potraw i od liczby obsługiwanych dziennie gości. Najpopularniejszym typem takiego sprzętu są taborety wyposażone w palniki gazowe. Na rynku można znaleźć jednak również takie, w których obecne są palniki elektryczne, a nawet, w najnowszych modelach – płyty indukcyjne.