Jak używać pieca konwekcyjno-parowego?

piec konwekcyjno parowy

Jedną z głównych zalet pieca konwekcyjno parowego jest możliwość gotowania w jego komorze potraw wymagających różnych metod obróbki termicznej: naddatku, pieczenia, gotowanie na parze, duszenia i inne. Dlatego jego działanie pozwala na pozbycie się dużej ilości urządzeń kuchennych. Jednak w tym przypadku od sprawnego działania tej jednostki zależy funkcjonowanie całego zakładu. Oczywiście, każdy model ma swoją specyfikę, ale ogólne zasady są takie same dla wszystkich pieców.

Etap przygotowawczy

Ważna jest prawidłowa instalacja urządzenia i podłączenie do przewodów zasilających. Jest to szczegółowo opisane w instrukcji obsługi pieca :

  • Podłączenie elektryczne. Należy zwrócić uwagę na napięcie sieciowe podane w dokumentacji. Przed przystąpieniem do prac przy piecu należy go zawsze uziemić. Sprawdzić, czy wentylator obraca się w prawidłowym kierunku;
  • Podłączenie do wody. Standardowo urządzenie posiada dwa przyłącza wody. Do mycia kotła i komory dostarczana jest bezpośrednia woda wodociągowa, w trybach gotowania konieczne jest użycie wody ze zmiękczaczem;
  • Podłączenie do systemu odwadniającego. W tym celu otwory drenażowe są wyposażone w elastyczne warstwy. Niektóre modele pozwalają na użycie zbiornika spustowego — w takim przypadku instrukcja obsługi poinformuje, jak używać urządzenia bez podłączania go do odpływu.
  • Ciśnienie wody w sieci jest określone w instrukcji obsługi pieca konwekcyjno-parowego. Jeśli nie jest ono zgodne z zalecanymi wartościami, należy użyć regulatorów lub pomp.

Podstawowe zalecenia

piec konwekcyjno parowy

Szczegółowe informacje na temat obsługi pieca konwekcyjno-parowego (https://gastromocni.pl/konwekcyjno-parowe-gastronomiczne) typu bojler lub inżektor znajdują się w instrukcji obsługi urządzenia. Niezależnie jednak od modelu, przed użyciem należy nagrzać komorę. Jeśli gotujesz kilka potraw jednocześnie, ustawiaj tace od środka do boków i na przemian na górnych i dolnych poziomach. Nie pozostawiaj otwartych drzwiczek zbyt długo, w przeciwnym razie temperatura i wilgotność w komorze pieczenia ulegną zmianie. I pamiętaj o czyszczeniu urządzenia w odpowiednim czasie — jeśli jest ono intensywnie użytkowane, należy to robić codziennie.