Kurkuma (inaczej ostryż) jest znana wszystkim od wieków. Istnieje ponad 100 różnych odmian tej rośliny. Ma ona złocisty kolor i oryginalny zapach i smak, dlatego jest ona składnikiem wielu dań. Kurkuma mielona jest dostępna w każdym sklepie. Najczęściej spotkamy ją w dziale z przyprawami. Zazwyczaj w papierowej torebce. Zapewne każdy z nas posiada tą przyprawę w swojej kuchni, ale czy ta roślina jest wykorzystywana jeszcze gdzieś indziej oprócz gastronomii?
Kurkuma do dekoracji
Niektóre odmiany kurkumy hodowane są tylko i wyłącznie w celach florystycznych. Takie rośliny ślina się i sprzedaje jak kwiaty. Zatem coś co dodajemy do potraw może także upiększyć nasze mieszkanie.
Specyfik na różne choroby i dolegliwości
Mało kto wie, że kurkuma oprócz oczywistego zastosowania w gastronomii jest także używana w medycynie. Ta roślina wzmacnia odporność, pomaga w zaparciach i wzdęciach, zapobiega rozwojowi groźnych chorób, jest środkiem przeciwzapalnym, zmniejsza ryzyko raka a także zapewnia odpowiednią równowagę hormonów w naszym organizmie a nawet zapobiega wypadaniu włosów. Jak widać kurkuma (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/kurkuma-mielona) posiada wiele różnych zastosowań w dziedzinie medycyny. Czasami zamiast tabletek czy leków warto sięgnąć po naturalne lekarstwo, które na pewno jest tańsze i zdrowsze dla naszego ciała.
Ciekawostka
Korzeń kurkumy pochodzi aż z południowo-zachodniej części Indii. Jest to główny składnik w potraw azjatyckich.