Praca współczesnego kucharza byłaby bardzo żmudna, gdyby nie wykorzystanie licznych maszyn i urządzeń. Przygotowywanie posiłków na naprawdę dużą skalę bez odpowiedniego sprzętu byłoby wręcz niemożliwe. W dzisiejszych restauracjach na co dzień używane są przykładowo szatkownice do warzyw. Zainwestowanie w taki sprzęt znacząco podnosi wydajność pracy lokalu gastronomicznego i pozwala na szybkie przygotowanie surowców do kolejnych etapów przyrządzania posiłków.
Szatkownice – co to takiego
Zdecydowana większość potraw wymaga wykorzystania warzyw w procesie produkcyjnym. Problem w tym, że w przypadku przyrządzania naprawdę dużych ilości potraw, niemożliwe jest ręczne rozdrobnienie ogromnej masy surowca. W takim przypadku przydają się szatkownice gastronomiczne. Ich rolą jest starcie surowca, który następnie będzie mógł zostać podany jako główny składnik surówki lub też będzie mógł być wykorzystany jako półprodukt do produkcji innych potraw.
Jaka jest budowa takiej maszyny?
Zasadniczo budowa szatkownicy do warzyw nie jest szczególnie skomplikowana. Najbardziej widoczną jej częścią jest stalowy korpus. Wewnątrz urządzenia znajduje się silnik elektryczny. Z wnętrza maszyny wychodzi wał, na który można nałożyć talerze do rozdrabniania. Talerze te są najważniejszą częścią urządzenia, gdyż to one pozwalają poszatkować dany surowiec. Są one pokryte ostrzami różnego rodzaju, dzięki którym możliwa jest zróżnicowana obróbka warzyw. Przy otworze, do którego wkładane są warzywa, znajduje się przystawka dociskowa, która pozwala na bezpieczne ścieranie surowców. Wiele maszyn tego typu jest dodatkowo wyposażona w kółka, które pozwalają na łatwiejsze przemieszczanie urządzenia.