Nie jest tajemnicą, że współczesne restauracje potrzebują różnorodnego sprzętu gastronomicznego, by zapewnić szybkie i efektywne przygotowanie posiłku dla konsumenta. Istnieje wiele rodzajów urządzeń wykorzystywanych w gastronomii, jednak niektóre z nich są używane wyjątkowo często. Jakie są 3 urządzenia gastronomiczne, bez których nie wyobraża sobie pracy większość restauracji?
Wilk gastronomiczny
Mimo swojej groźnej nazwy, to urządzenie gastronomiczne nie ma nic wspólnego z tym dzikim, leśnym zwierzęciem. Jest to najzwyczajniejsza maszynka do mięsa, którą każdy posiada u siebie w domu. W zależności od potrzeb lokalu gastronomicznego (tzn. ilości surowca podlegającego przerobowi i to nie tylko mięsa), spotkać można wilki gastronomiczne o różnych rozmiarach – od niewielkich maszynek do wielkich urządzeń o dużej mocy przerobowej.
Myjka do ziemniaków
Ziemniaki są jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych w pracy zakładu gastronomicznego. Każdorazowe obieranie wielu kilogramów tego warzywa byłoby bardzo czasochłonne, dlatego wymyślone zostały automatyczne myjki do ziemniaków. Jedynie, co należy zrobić, to umieścić surowiec w urządzeniu i załączyć je, a ziemniaki zostaną automatycznie oczyszczone i umyte z resztek łupin.
Szatkownice do warzyw
Warzywa, takie jak kapusta, marchew, czy pietruszka, to kolejna kategoria surowców wykorzystywanych codziennie w restauracjach. Potrzebny jest więc odpowiednie wyposażenie restauracji, które pozwoliłoby szybko i łatwo rozdrobnić te surowce w sposób zgodny z ich dalszym przeznaczeniem. Taką możliwość dają właśnie szatkownice do warzyw (do kupienia na Gastromocni.pl).