Nasiona szałwi hiszpańskiej zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności, która wykazuje pozytywny wpływ na działanie organizmu. Oprócz sporej popularności są bogactwem składników odżywczych, które można ciekawie wykorzystać w kuchni.
Co zawierają nasiona chia?
Nasiona szałwi hiszpańskiej to źródło nieocenionych kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem przewyższają łososia posiadając ich aż 30%. Poza tym, są bogate w flawonoidy i kwercytynę oraz wiele składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminę B1 i E, a także magnez, cynk, fosfor, wapń, żelazo, potas i sód.
Działanie na organizm
Nasiona chia wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego- wysoka zawartość błonnika regularnie oczyszcza jelita ułatwiając pozbywanie się złogów i toksyn z organizmu. Wspierają utrzymanie mocnych kości, zapobiegają osteoporozie, a także usprawniają działanie układu nerwowego wpływając na poprawę funkcji poznawczych. Zawartość kwasów tłuszczowych poprawia koncentrację. Często sięgają po nie osoby walczące z chorobami układu krwionośnego oraz cukrzycą- posiadają właściwości obniżające ciśnienie krwi i zapobiegają gwałtownym skokom poziomu cukru. Z kolei, antyoksydanty ograniczają procesy starzenia się organizmu, wpływając na zachowanie dobrego stanu skóry.
Nasiona chia, bez wątpienia, warto mieć w swojej kuchni. Sprawdzają się szczególnie w diecie roślinnej zastępując jajka w przepisach kulinarnych.