Pieczenie pizzy na kamieniu

kamienie do pizzy

Spód pizzy z chrupiącym akcentem jest do osiągnięcia w domowych warunkach. Wystarczy zaopatrzenie się w odpowiednie akcesorium jakim jest kamień do pizzy. Umieszcza się go w piekarniku na blaszce lub kratce, ustawia się maksymalną temperaturę i wystarczy poczekać aż się nagrzeje. Po tym czasie na kamieniu kładziemy ciasto, które dzięki równomiernemu rozprowadzeniu ciepła, szybko się ścina i w kilka minut jest gotowe. Wszelkie składniki nie wysychają i można liczyć na zupełny włoski klimat prawdziwej pizzerii.

Różnorodne wersje

W kategorii kamieni do pizzy można wybierać:

– rodzaj surowca, z jakiego zostały wykonane – jest to najczęściej granit, glina szamotowa lub ceramika;

– konkretną wielkość, którą należy dostosować do wymiarów posiadanego piekarnika;

– grubość – 4 cm to optymalna odmiana, a im grubsze, tym lepsze;

– kształt prostokątny, kwadratowy lub okrągły.

Mając już na oku upatrzoną sztukę, warto także dobrać do niej niezbędne akcesoria, takie jak: łopatka do pizzy, która zezwoli na bezpieczne nakładanie ciasta i jego wyciąganie oraz stojak, który ochroni daną powierzchnię przed wysoką temperaturą kamienia.

Podstawa wyposażenia

Dla prawdziwych wielbicieli tworzenia pizzy będzie to zakup idealny. Kamienie do pizzy sprawdzą się idealnie i będą często używane. Wyśmienity smak ciasta, podziw nad jego szybkim wypiekiem są same w sobie niezwykłe, toteż taka inwestycja się opłaci, a domownicy jak i goście będą zachwyceni wysoką jakością każdorazowego wypieku.