Najwyższy czas na ciasto marchewkowe!

pyszne ciasto marchewkowe

Chyba każdy o nim słyszał i o ile niektórzy nie mogą uwierzyć, że na bazie marchewki naprawdę może powstać coś słodkiego i pysznego, jedząc to ciasto mogą się sami o tym przekonać. Co ważne, ciasto marchewkowe jest proste do wykonania, a więc bez trudu może je upiec nawet początkujący kucharz – cukiernik. Składniki, jakie będą niezbędne do jego przygotowania również nie są wyszukane, a może nawet okazać się, że zdecydowaną ich większość – jeśli nie wszystkie – już mamy u siebie w domu. Wystarczy więc odrobina czasu i chęci, aby zabrać się do pracy i upiec coś smacznego.

Co będzie nam potrzebne?

Składników nie jest zbyt wiele, szczególnie jeśli mówi o najbardziej podstawowej wersji ciasta marchewkowego:

– 2 szklanki przetartej marchewki

– 2 jajka

– 3/4 szklanki oleju roślinnego – rzepakowego lub słonecznikowego

– szklanka mąki tortowej

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– łyżeczka sody oczyszczonej

– 3/4 szklanki drobnego cukru lub też cukru pudru

– ewentualnie dodatki w postaci posiekanych bakalii

Jeśli wszystko to mamy już pod ręką – czas najwyższy zabrać się do pracy.

Pieczemy ciasto marchewkowe

Ciasto będzie piekło się w piekarniku w temperaturze około 150 stopni. A ponieważ wykonuje się je bardzo szybko, najlepiej już na starcie włączyć piekarnik, aby się rozgrzał na czas. Od razu możemy też przygotować sobie średniej wielkości formę do pieczenia. Jeśli wybierzemy mniejszą – ciasto będzie po prostu odrobinę wyższe. Najlepiej wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia – opcjonalnie można ją wysypać bułką tartą.

Przygotowujemy ciasto. W jednej misce razem przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej zabieramy się za miksowanie jajek stopniowo dodając cały cukier oraz powoli wlewając olej. Puszystą, ubita masę łączymy z przetartą marchewką oraz bakaliami. Następnie nie pozostaje nam nic innego, jak połączyć zawartość obu misek w jedną całość delikatnie mieszając. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez około godzinę czasu.

Sprawdź też inny, profesjonalny przepis na wilgotne ciasto marchewkowe: https://www.mniammniam.com/przepis-na-wilgotne-ciasto-marchewkowe