Zupa ogórkowa w różnych wydaniach

talerz zupy ogórkowej

Mówiąc o tradycyjnych polskich zupach, nie można zapomnieć o zupie ogórkowej. Ma ona wyrazisty smak i piękny aromat oraz jest bardzo pożywna. Zgodnie ze swoimi preferencjami można dorzucić do niej ziemniaki, makaron, kaszę czy też ryż. Zupę ogórkowa lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie trzeba chyba nikomu mówić, jak zbawienny pływ na nasze zdrowie ma spożywanie ogórków kiszonych i to pod różnymi postaciami. Jedną z nich jest właśnie zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa w różnych wydaniach

Zupa ogórkowa jest lekką potrawą, która obfituje w wiele cennych witamin i minerałów. Kluczowym składnikiem są w niej oczywiście ogórki kiszone, które są skarbnicą składników odżywczych. Taką zupę można także polecić osobom chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy, gdyż można przygotować ją w wersji fit. Nie ma nawet konieczności wrzucania do niej mięsa czy też zagęszczania tłustą śmietaną. Po dodaniu wieprzowiny, makaronu czy też masła, będzie znacznie bardziej kaloryczna i wówczas może stanowić główne danie.

  • Pomysł na zupę ogórkową z makaronem

Do przygotowania niezwykle smacznej domowej zupy ogórkowej z nieszablonowym dodatkiem – makaronem, potrzebować będziemy: trzech litrów bulionu mięsnego, pół kilograma ogórków kiszonych, 20 dag ulubionego makaronu, dwóch marchewek, korzenia pietruszki, kawałka pora i selera, soli i pieprzu do smaku, dwóch łyżek maki, pół szklanki śmietany, świeżego koperku i dwóch łyżek masła.

Wykonanie: makaron gotujemy, a w międzyczasie ścieramy na tarce ogórki, po czym podsmażamy je na maśle. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce, po czym wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wywar gotujemy do miękkości warzyw, po czym dodajemy ogórki i gotujemy całość przez kwadrans. Do zagęszczenia zupy należy wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, po czym dodajemy śmietaną rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy. Na koniec odprawiamy zupę do smaku, po czym dodajemy makaron i koperek.

  • Zupa ogórkowa z ryżem i indykiem

Jeśli zależy nam na bardziej pożywnej zupie ogórkowej, to potrzebne będą nam: udziec z indyka z kością, dwie marchewki, cebula, kawałek pora i selera, natka i korzeń pietruszki, piec ziemniaków, sześć ogórków kiszonych, opakowanie śmietany, 50g ryżu, dwa liście laurowe, dwa ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku.