Sól peklowa – zastosowanie

Przyrządzasz, wędzisz i konserwujesz własne mięsa i szynki? Szukasz dobrych, aromatycznych i trwałych przypraw, które nie tylko podkreślą smak potraw, ale i sprawią, że pozostaną one świeże i soczyste na dłużej? Podpowiadamy więc czego warto użyć, by potrawy były jeszcze smaczniejsze.

1. Sól peklowa – co warto o niej wiedzieć?
Sól peklowa to idealna przyprawa, która nadaje się nie tylko do peklowania i konserwowania mięs, ale i świetnie sprawdza się jako marynata do nich (kurczaka, wieprzowiny, dziczyzny). Idealna przy peklowaniu na sucho, na mokro, w wodzie lub, gdy doda się ją np. za pomocą strzykawki do wnętrza mięsa. Sól peklowa z ziołami doskonale podkreśla smak potrawy oraz wydobywa z niej wszystko co najlepsze.

2. Stosowana od wielu lat, stosowana także dziś
Już nasze babcie i prababcie uwielbiały peklować i robić własne mięsa i szynki. To one właśnie chętnie stosowały w swojej kuchni sól peklową, która jak żadna inna przyprawa sprawdza się tak dobrze, przy takiej obróbce mięsa. Dzięki soli peklowej dym ulatniający się podczas wędzenia mięsa sprawia, że staje się ono bardziej soczyste i wyraziste. Sól ta wydobywa z niego naturalny, świeży aromat.

3. Gdzie kupić sól peklową?
To przyprawa, której nie może zabraknąć w naszej kuchni, dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką. Dostanie się ją już w wielu supermarketach, sklepach spożywczych a także sklepach posiadających przyprawy z całego świata. Bardzo szybko można kupić ją także w internecie. Jej koszt to zaledwie kilka złoty za około 50 gram.