Siatki do pizzy są ciekawą alternatywą dla standardowych, gładkich blach. Jak sama nazwa wskazuje, siatka do pizzy charakteryzuje się licznymi otworami. Zazwyczaj wykonuje się je z aluminium. Dla kogo sprawdzą się najlepiej? Po siatkę do pizzy chętnie sięgają fani typowej, włoskiej pizzy na cienkim cieście. Konstrukcja tego produktu umożliwia równomierny wypiek ciasta, które jest chrupkie, a zarazem delikatne i odpowiednio wilgotne.
Zalety siatki do pizzy:
- Przez otwory w trakcie pieczenia ciepło równomiernie dociera do ciasta,
- Dokładnie odparowuje wilgoć,
- Skraca czas pieczenia.
Jak jednak nietrudno się domyślić, ta propozycja posiada również swoje wady. Przede wszystkim, wiąże się ze zdecydowanie większym bałaganem niż wówczas, gdy korzystamy ze standardowej blaszki. Po upieczeniu pizzę trzeba przełożyć na talerz, istnieje większe ryzyko, że stół czy blat ubrudzą się okruszkami, sosem albo składnikami, które spadną. Gdy korzystamy z blaszki, sprawa jest prostsza – wystarczy podać ją na stół.
Z drugiej strony, pizza, która była pieczona w siatce, po upieczeniu nie traci swojej chrupkości i nie staje się nieco bardziej wilgotna, jak dzieje się w przypadku pizzy podanej w blaszce.
Jeśli Twoim ulubionym typem pizzy jest ta, która na myśl przywodzi ciepły, malowniczy Rzym, koniecznie postaw na siatkę! Z jej pomocą bez trudu uzyskasz cienkie, rozpływające się w ustach ciasto, a czas pieczenia skrócisz do minimum. Co jednak ważne, zdecyduj się na dobrej jakości produkt – w innym przypadku efekt może być finalnie odwrotny od zamierzonego.