Rodzaje szaf chłodniczych dla gastronomii – co wybrać?

chłodnicza szafa

Do podstawowych urządzeń gastronomicznych używanych w lokalach zaliczane są szafy chłodnicze. Tego typu sprzęt umożliwia utrzymywanie produktów w optymalnej, niskiej temperaturze, aby zapobiegać ich psuciu się. Jak wybrać odpowiednie szafy do chłodzenia przeznaczone do lokalu gastronomicznego?

Wysoka czy niska?

W pierwszej kolejności należy zastanowić się nad tym, jaką wysokość powinien mieć tego rodzaju sprzęt gastronomiczny, co będzie przekładało się również na jego pojemność oraz na jego ustawienie w lokalu

Zasadniczo urządzenia chłodnicze przeznaczone do lokali gastronomicznych dzielone są na te wysokie oraz niskie, przy czym wysokie mają wysokość na poziomie od 1800 do 2000 mm, natomiast niskie są dedykowane do montażu podblatowego i mają wysokość do około 830 mm.

Kluczowe jest zatem określenie przeznaczenia urządzenia, na przykład wtedy, gdy ma ono służyć do przechowywania produktów spożywczych do przyrządzenia w stołówce czy restauracji, warto wybrać pojemną szafę wysoką, natomiast do montażu pod ladą barową sprawdzi się niższy model.

Jednodrzwiowa czy dwudrzwiowa?

Kolejną kwestią, jaką należy uwzględnić przy wyborze urządzeń chłodzących do lokalu gastronomicznego, będzie ich szerokość, która z kolei przekłada się nie tylko na ich pojemność, ale również na liczbę drzwi.

Jednodrzwiowa szafa chłodnicza będzie najlepszym wyborem do wąskich przestrzeni, ponieważ nie zajmuje ona dużo miejsca, dlatego można bez problemów umieścić ją w ciasnej kuchni albo w strefie przeznaczonej dla klientów, by przechowywać w niej napoje lub dania na sprzedaż, z kolei dwudrzwiowa szafa będzie najlepszym wyborem wtedy, gdy potrzebna jest duża pojemność.

Z przeszklonymi drzwiami czy bez?

Przy wyborze odpowiedniej szafy chłodzącej do lokalu gastronomicznego koniecznie należy też uwzględnić konstrukcję jej drzwi, które mogą być wyposażone w przeszkolenie albo też mogą być pełne, czyli nie mają one wtedy przeszklenia.

Przeszklone drzwi pozwalają na łatwe sprawdzenie zawartości szafy, a przy tym umożliwiają efektywną ekspozycję jej zawartości, dlatego to właśnie takie meble wybierane są najczęściej, gdy dostęp do nich mają mieć klienci, warto jednak wskazać, że przeszklone szafy mogą również być dobrym wyborem na zaplecze, ponieważ można od razu zobaczyć, co znajduje się w środku, przez co ogranicza się częstotliwość i czas otwarcia drzwi, więc oszczędzić można pieniądze na energii.

Gdy natomiast poszukuje się niedrogich szaf do chłodzenia produktów spożywczych, dobrym rozwiązaniem będą modele bez przeszklonych drzwi.

Jakie funkcje będą przydatne?

Podczas wyboru odpowiednich szaf chłodzących kluczowe znaczenie ma też uwzględnienie ich funkcji, które przekładają się na ich obsługę.

Dobre urządzenie powinno być wyposażone w regulator temperatury, najlepiej elektroniczny dla maksymalnej dokładności, wewnętrzne oświetlenie, na przykład wydajne i energooszczędne oświetlenie LED, funkcję automatycznego rozmrażania dla łatwiejszej eksploatacji urządzenia, zamknięcie na klucz, regulację półek.

Uwzględniając powyższe funkcje, można wybrać odpowiednie urządzenia chłodnicze przeznaczone do lokalu gastronomicznego!