Jak przygotować ser w domu?

wyrób sera

Czy możliwe jest, aby wyprodukować pyszny i wartościowy ser w domu? Na pewno każdemu z nas wydaje się to bardzo trudne i czasochłonne. Tymczasem wbrew pozorom domowe serowarstwo wcale nie jest takie trudne. Oto kilka rad dla początkujących serowarów

Wszystko co potrzebne

Do produkcji sera potrzebne jest nam tylko kilka przedmiotów i składników. Możemy kupić je w specjalnym sklepie lub przez internet. Do produkcji sera potrzebny nam będzie: garnek, termometr kuchenny, podpuszczka, forma serowarska oraz specjalna chusta. Ser może spokojnie dojrzewać w kuchennej lodówce.

Jakie mleko wybrać?

Sery produkuje się z różnych rodzajów mleka. Jakiego mleka najlepiej używać w domu? Najlepiej użyć świeżego mleka, prosto od krowy lub innego zwierzęcia. Może również wykorzystać zwykłe, krowie mleko ze sklepu. Należy jednak pamiętać, że nie może być to mleko w kartonie typu UHT a jedynie mleko świeże, z krótkim terminem ważności.

Podpuszczka

Początkującym poleca się podpuszczkę tradycyjną. Jest ona znacznie słabsza, więc łatwiej dobrać odpowiednią dawkę. Najprostsza w użyciu jest podpuszczka w płynie. Ta w proszku jest co prawda tańsza, ale trudniejsza w użyciu i dawkowaniu.

Jak długo trwa proces wytwarzania sera?

W zależności od gatunku sera proces ten może trwać od jednej do kilku godzin. Inaczej jest w przypadku procesu dojrzewania sera. Ten również w zależności od gatunku trwa od tygodnia do kilku lat.

Proces wytwarzania sera w domu nie jest ani trudny, ani bardzo drogi. W zamian możemy zaoferować całej rodzinie zdrowy i pełnowartościowy produkt. Wyrabianie sera może być również świetną zabawą dla całej rodziny.