Blender gastronomiczny należy do urządzeń, które znajdują się w większości punktów prowadzących kuchnie. To sprzęt, który jest praktyczny, poręczny i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do przygotowywania różnorodnych dań. Do czego może się przydać?
Zupa krem
Przemysłowe blendery gastronomiczne mogą doskonale sprawdzić się do przygotowywania gęstych i esencjonalnych zup. Blender bez problemów poradzi sobie z rozdrobnieniem dobrze ugotowanych warzyw. Właśnie dzięki temu mogą on nabrać kremowej konsystencji. Bardzo ważne jest jednak, by nie blendować gorących jeszcze potraw, ale odczekać aż będą letnie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko uszkodzenia i stępienia się ostrzy urządzenia.
Musy owocowe
Przemysłowe blendery gastronomiczne ze sklepu online gastronet24.pl bardzo dobrze radzą sobie z blendowaniem owoców – nawet tych zamrożonych. Wystarczy dodać do nich odrobinę cukru i dobrze rozdrobnić, by powstał lekki i delikatny mus owocowy, który można zjeść oddzielnie lub wykorzystać jako sos do innych deserów. Do takich blendowanych musów doskonale nadają się: truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, maliny, jagody i inne owoce. Blendować można też jabłka, banany, brzoskwinie, a nawet nektarynki.
Koktajle
W lokalach gastronomicznych często podaje się też koktajle. Zwykle są to owoce (również mrożone), kostki lodu, twarde surowe warzywa i liście np. szpinaku, jarmużu. Wszystkie te składniki są dość twarde, więc mogą stanowić poważne wyzwanie dla zwykłego blendera. Na szczęście potężne blendery przemysłowe mogą sobie poradzić z takimi składnikami i w kilka chwil zamienić je w gładki i aksamitny koktajl gotowy do wypicia.