Przygotowując posiłki, należy pamiętać, że na ich jakość wpływa nie tylko to, co ląduje w garnku, ale również sam garnek. Jeśli będzie on kiepskiej jakości, smak potrawy może nie być najlepszy. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się garnki emaliowane, które powszechnie wykorzystywane były przez nasze babcie. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy są one zdrowe, a ich stosowanie bezpieczne.
Czy stosowanie garnków emaliowanych nie jest niebezpieczne dla zdrowia?
Mówiąc o garnkach emaliowanych, należy wyraźnie zaznaczyć, że ich stosowanie jest w pełni bezpieczne. Wykonywane są one z materiałów, które nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. Istotne jest, że nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością. Nawet wtedy, kiedy zostaną wykorzystane do ugotowania zupy ogórkowej czy szczawiowej, nie należy obawiać się groźnych reakcji. Co więcej, w żaden sposób nie wpływają negatywnie na smak potraw.
Jak długo trwa gotowanie w garnkach emaliowanych?
Garnki emaliowane mają wiele zalet. Jedną z ważniejszych jest to, że nagrzewają się naprawdę bardzo szybko. To sprawia, że gotowanie w nich zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Przekłada się to na oszczędność energii niezbędnej do podgrzania zawartości garnka. Każdy, kto chce gotować sprawnie i szybko powinien więc wprowadzić do swojej kuchni właśnie garnki emaliowane.
W jakich rozmiarach dostępne są garnki emaliowane?
Każdy, kto gotuje dużo i często doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak potrzebne w kuchni są garnki w różnych rozmiarach. Pod tym względem garnki emaliowane wypadają naprawdę bardzo dobrze. Trudno wskazać inne rodzaje garnków, w przypadku których wybór rozmiarów jest tak ogromny. Dostępne są:
- ogromne garnki pozwalające na przygotowanie zupy na świąteczny obiad;
- niewielkie rondelki, w których można ugotować jajko na twardo, czy zagrzać porcję posiłku dla jednej osoby;
- średniej wielkości garnki, w których z powodzeniem można przyrządzić zupę dla czteroosobowej rodziny.
Warto pamiętać, że w garnkach emaliowanych można nie tylko gotować. Doskonale nadają się one do przechowywania jedzenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby garnek emaliowany z zupą czy sosem wstawić do lodówki, kiedy potrawa wystygnie.
Na co uważać, decydując się na garnki emaliowane?
Posiadacze garnków emaliowanych muszą przede wszystkim uważać na to, aby ich nie upuścić. Emalia jest wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. Uderzenie takim garnkiem o twardą powierzchnię może skutkować jej odpryśnięciem. Do mycia takich garnków nie należy używać druciaków. Mogłoby to bowiem doprowadzić do uszkodzenia powierzchni.