Aromatyczne zioła prowansalskie w kuchni

Od wielu lat w kuchni mnóstwo gospodyń docenia zioła pochodzące z Prowansji, bogatego rejonu Francji. I nic w tym dziwnego, gdyż z ich pomocą można przyrządzić wiele aromatycznych potraw, które potrafią zaskoczyć niejedno wybredne podniebienie.

Drogocenny skład ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie od Planteon.pl są doceniane w kuchni przez mnóstwo pań domu na całym świecie. Ta bogata mieszanka potrafi wzbogacić smak wielu przyrządzanych potraw. W jej skład wchodzą zioła takie jak: tymianek, bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy i majeranek.

Zioła te posiadają bardzo dużą ilość substancji czynnych, wśród których można wymienić olejki lotne, gorycze oraz garbniki. Dzięki tym drogocennym składnikom właściwości aromatyczne oraz smakowe poszczególnych potraw są niezwykle silne. Warto zaznaczyć, że do oryginalnych francuskich ziół zawsze dodawana jest także odrobina aromatycznej lawendy.

Aromatyczne zioła prowansalskie w kuchni

Francuzi to naród, który od wielu długich lat słynie z wyśmienitej kuchni. Francuskie gospodynie uwielbiają bowiem łączyć świeże, wysokiej jakości produkty z aromatycznymi przyprawami podkreślającymi w szczególny sposób smak potraw.

Jedną z powszechnie używanych we francuskiej kuchni przypraw są właśnie zioła pochodzące z Prowansji. Są one dodawane do różnych gatunków mięs, ryb oraz warzyw. Z ich pomocą można przyrządzić aromatyczny twarożek, wiele sosów o posmaku ziołowym oraz aromatyczne zupy.

Przyprawa ta jest także doceniana ze względu na posiadanie wielu cennych właściwości zdrowotnych. Doskonale nadaje się jako dodatek do tłustych oraz ciężkostrawnych dań, bowiem poprawia trawienie.