Smaczny antybiotyk – czosnek granulowany właściwości i zastosowanie

Czosnek w stanie dzikim jest byliną – wiosną kwitnie na fioletowo lub biało, a zapach kwiatów wabi owady wygłodzone po okresie zimowej hibernacji. W hodowli czosnek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Powszechnie stosowany na całym świecie we wszystkich kuchniach narodowych – swoim kosmopolityzmem dorównuje nawet soli.

Właściwości zdrowotne czosnku
Czosnek jako lekarstwo znany był i stosowany już pięć tysięcy lat temu w Egipcie starożytnym. Znano go również w starożytnych Indiach i Chinach. O jego właściwościach decydują składniki mające działanie podobne do bakteriobójczych własności antybiotyków.
Czosnek granulowany można wykorzystywać jako składnik leczniczych mikstur stosowanych w leczeniu i profilaktyce. Zdecydowanie najprościej jest czosnek granulowany mieć zawsze pod ręką i stosować na co dzień w kuchni.

źródło: planteon.pl

Król kuchni – czosnek granulowany
Większość potraw z zawartością mięsa, ryb, warzyw, grzybów świetnie komponuje się z czosnkiem. Nadaje on daniom specyficznego zapachu oraz zaostrza ich smak. Czosnek granulowany ma zapach nieco mniej intensywny od zapachu świeżych ząbków – ale to jest raczej jego walor, gdyż większość z nas ceni smak, a nie przepada za zapachem czosnku w wydychanym powietrzu.
Aby dania przyprawione były prawidłowo warto zapamiętać i stosować przelicznik: jeden średni ząbek świeżego czosnku to pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Czosnek granulowany na pewno jest wygodniejszy w użyciu. Szczelnie zamknięty może być przechowywany przez wiele miesięcy – w tym samym czasie czosnek świeży więdnie, gnije, wypuszcza liście. Jak łatwo używa się tej przyprawy może posłużyć przepis na pieczone mięso, gdzie dokładne, równomierne rozmieszczenie czosnku jest możliwe wyłącznie wtedy, gdy żyjemy czosnku granulowanego.

Wsypując nieco czosnku granulowanego do młynka z sola lub pieprzem można uzyskać ciekawą w smaku, bardzo przydatną mieszankę przypraw – sól czosnkową lub pieprz czosnkowy.