Naczynia do pieczenia mięs

Wybierając blachę przeznaczoną typowo do pieczenia mięs, warto zapoznać się przed zakupem z jej właściwościami, wadami i zaletami po to, by dokonać właściwego wyboru. Każdemu przecież zależy na tym, by potrawy były soczyste, aromatyczne i wszystkim smakowały. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia powłoka blachy i pokrywa dołączona do niej.

Blacha stalowa

Służąca do pieczenia mięsa brytfanka wykonana ze stali nierdzewnej to doskonałe rozwiązanie dla nawet najbardziej wymagających kucharzy. Co prawda trzeba z nią bardzo uważać, ponieważ niezwykle łatwo ją porysować. W tym celu zaleca się używanie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych. Potrawy w niej przygotowywane jednak zdecydowanie rekompensują tę drobną wadę materiału. Jeśli chodzi o zalety, jest ich znacznie więcej. Przede wszystkim stalowe naczynie do pieczenia jest odporne na rdzę i niezwykle łatwe w utrzymaniu czystości. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by myć je w zmywarkach, co jest niezwykle ważne dla niektórych i pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu.

Szkło żaroodporne

Naczynia szklane do pieczenia występują w różnych wielkościach i formach – mogą być zarówno okrągłe, jak i prostokątne. Oprócz przyrządzania potraw mięsnych, możemy w nich robić także dania jednogarnkowe, takie jak zapiekanki a nawet ciasta. Dla posiadaczy kuchenek mikrofalowych dużych rozmiarów jest jeszcze jedna bardzo ważna zaleta – naczynia żaroodporne można spokojnie umieszczać w mikrofali. Jest to duża oszczędność czasu, jeśli chodzi o podgrzewanie potraw. Należy jednak uważać z tego typu naczyniami, ponieważ są podatne na uszkodzenia.