Jakie kieliszki warto mieć w kuchni?

kieliszki do martini

Kieliszki przeznaczone do picia różnych gatunku trunków to podstawa wyposażenia każdego barku. W zależności od rodzaju alkoholi kieliszki mogą mieć zmienną grubość szkła, wysokość czy wielkość. Aby rozkoszować się niesamowitym smakiem wykwintnych trunków takich jak martini, whisky czy gin warto zaopatrzyć się w specjalne naczynia, dzięki którym smak alkoholi będzie podkreślony i głęboki. W jakie dodatki warto zaopatrzyć barek? Na co zwrócić uwagę?

Wino, gin, martini..

Większość wysokich, standardowych kieliszków na smukłej nóżce jest przeznaczona do picia różnych gatunków wina. Warto pamiętać, że poszczególne odmiany win mogą wymagać kieliszków o różnej grubości szkła czy pojemności. Wąsie oraz wysokie szyjki to cecha charakterystyczna dla kieliszków odpowiednich do picia szampana lub drinków. Do bardziej wyrazistych alkoholi takich jak gin czy whisky warto używać naczyń o grubszym szkle oraz dnie takich jak specjalne szklaneczki o średnim rozmiarze. W przypadku kieliszków do martini (zobacz tutaj) warto wybrać je w przypadku picia różnych odmian tego aromatycznego alkoholu.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kieliszków do martini?

  • grubość szkła – to podstawowa rzecz na jaką należy zwrócić uwagę. Im szkło jest cieńsze tym smak trunku będzie lepszy.
  • rodzaj szkła – jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie od rodzaju z jakiego wykonane są kieliszki będzie zależeć ich trwałość. Z uwagi na to, że szkło do kieliszków przeznaczonych do picia martini jest bardzo cienkie przed zakupem warto dokładnie sprawdzić jakość wykonania. 
  • elegancki oraz ładny wygląd – to kolejna istotna cecha. Wiele producentów oferuje kieliszki o różnych formach, w finezyjnych kształtach, a także o odpowiednim, ciekawym wyprofilowaniu brzegu. Ostateczna decyzja o zakupie powinna zależeć jednak od indywidualnych upodobań. 
  • kształt nóżki – istnieją dwa podstawowe rodzaje kieliszków do martini – o nóżce w kształcie klepsydry lub o krótszej nóżce oraz prostych bokach. każdy z nich nieznacznie zmienia smak trunku, dlatego wybór powinien zależeć od gustu smakosza.