Jak wybrać dobrą pakowarkę próżniową?

Pakowarka próżniowa to zdecydowanie jedno z najchętniej kupowanych domowych urządzeń. Dzięki niej możliwe jest znaczne wydłużenie przydatności do spożycia pokarmów, a więc wprowadzenie w życie sporych oszczędności. Niestety pomimo dużej popularności tego sprzętu, mało kto wie, na co zwracać uwagę podczas jego kupowania. Jakie są kluczowe funkcje i cechy takiej pakowarki?

Jak działa listwowa pakowarka?

Najpopularniejszą odmianą pakowarki jest oczywiście wersja listwowa. Jest to dość niewielkie urządzenie, które charakteryzuje się małą wagą i bardzo prostą zasadą działania. Tak naprawdę użytkownik wciska jedynie dwa przyciski, aby zabezpieczyć na długi czas jedzenie.

Co należy zrobić? Podstawą jest oczywiście umieszczenie pokarmu w specjalnej foliowej torebce. Następnie jej krawędź, przez którą pokarm był umieszczony, trzeba przyłożyć do zgrzewarki i zamknąć ją na niej. Po wciśnięciu pierwszego przycisku z wnętrza torebki odessane zostanie całe powietrze i powstanie próżnia. Drugi przycisk spowoduje, że krawędź torebki foliowej zostanie zgrzana, a więc pokarm będzie szczelnie zamknięty w próżni.

Z jakiego powodu jest to tak skuteczne? Wiedzieć trzeba, że jedzenie w przeważającej większości psuje się z powodu oddziaływania na niego tlenowych bakterii. Jeśli usunie się powietrze, bakterie te nie przeżyją, a więc nie będą mogły zniszczyć jedzenia.

Najważniejsze parametry zgrzewarki

Jeśli chce się mieć wysokiej jakości pakowarkę próżniową, wiedzieć trzeba, jakimi powinna się ona charakteryzować parametrami technicznymi. Od czego w takim razie należy zacząć?

Podstawą jest oczywiście to, jaka będzie moc pakowarki. Żeby można było szybko usunąć powietrze z torebki, a także wykonać stabilny zgrzew, powinna ona mieć moc około 140 W. Warto również zwrócić uwagę na to, jakiej szerokości będzie zgrzew, a także czy pakowarka będzie mogła wykonać dwa czy tylko jeden.

Bardzo ważne podczas wybierania mocy zgrzewarki jest to, aby zwrócić uwagę, czy będzie ona posiadała dwa tryby prędkości odsysania powietrza. Zbyt gwałtowne odessanie go może spowodować uszkodzenie delikatnego pokarmu. Dobrze by więc było, aby miała przełącznik na tryb wolniejszy i szybszy.

Wielu doświadczonych użytkowników wskazuje, że powinno się przyjrzeć uważniej szerokości zgrzewarki. W sklepach znaleźć można dość małe urządzenia, które cieszą się dużą popularnością z powodu niezajmowania w kuchni wiele miejsca. Wiedzieć jednak trzeba, że krótka zgrzewarka znacznie ogranicza możliwości w zakresie zgrzewania wielu produktów. Jeśli szerokość zgrzewu będzie za mała, nie da się zgrzać dużych torebek.

Dodatkowe wyposażenie zgrzewarki

Każda pakowarka powinna być wyposażona w kilka dodatkowych funkcji i elementów, które ułatwią pracę przy jej pomocy. Doskonałym przykładem może tu być np. dotykowy panel sterowania, wyświetlacz LCD, a także zintegrowana waga, która pozwoli wygodnie odmierzać porcje pakowanego pożywienia.

Co więcej, dobrze by było, żeby zadbać także o jakość wykonania pakowarki. Koniecznie musi być ona wykonana ze stali nierdzewnej lub wysokiej jakości plastiku.