Gałka muszkatołowa: jak korzystać z tej przyprawy?

Kusi wspaniałym aromatem oraz smakiem, a że jest przyprawą dość uniwersalną, może się pochwalić szerokim gronem zwolenników. Jak korzystać z gałki muszkatołowej? Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?

Co warto wiedzieć na temat właściwości gałki muszkatołowej?

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca korzennego, z którego uprawami można się spotkać przede wszystkim na terenie Indii. Przyprawa ta znana jest jednak na całym świecie, co też nie powinno nikogo dziwić. Kusi ona ciekawym smakiem i korzennym aromatem, znana jest też ze swych leczniczych właściwości oraz z korzystnego wpływu na proces trawienia.

Jak wykorzystać tę przyprawę w kuchni?

Z gałki muszkatołowej można korzystać na wiele sposobów, gdyż jest to uniwersalna przyprawa. Sprzedawana z postaci nasion lub proszku, kusi korzennym aromatem i oryginalnym smakiem. Świetnie sprawdza się ona jako dodatek do słodkich wypieków, można ją też wykorzystać jako przyprawę do pikantnych potraw. Wielkim powodzeniem cieszy się ona jako dodatek do serów oraz sosów serowych, świetnie komponuje się też z tymi daniami, w których dominują warzywa (a w szczególności szpinak oraz brokuły). Możliwości jest wiele, zatem każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Korzystanie z gałki muszkatołowej może każdemu przynieść wiele korzyści. Wspaniały smak i zapach nasion tej rośliny przyprawowej może sprawić, że zwykłe dania staną się nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Chętnych zachęcamy do nabycia na Planteon.pl