Jak wybrać najlepszą krajalnicę?

krajalnica gastronomiczna do wędlin

Dobrze wyposażona kuchnia usprawnia i uprzyjemnia pracę. Warto o tym pamiętać, wybierając sprzęt do mieszkania, jak i lokalu gastronomicznego. Na co należy zwrócić uwagę, wybierając krajalnicę?

Krajalnica – co to jest?

Do krojenia pieczywa, wędlin i mięs najczęściej używamy noży. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Krajalnica może usprawnić pracę i znacznie zwiększyć jej tempo. Ma to ogromne znaczenie szczególnie w lokalach gastronomicznych, gdzie każda sekunda jest na wagę złota.

Pieczywo czy wędliny są nie tylko pokrojone dużo sprawniej, ale dodatkowo, prezentują się estetycznie. Dzięki temu potrawa znacznie zyskuje na wartości, co na pewno docenią klienci.

Dobra krajalnica – czyli jaka?

Krajalnice dostępne w ofercie sklepu Gastro Plus są bardzo zróżnicowane. Należy o tym pamiętać, by dobrać narzędzie, które będzie spełniało nasze oczekiwania.

Krajalnica może kroić plastry o różnej grubości. Wybierając sprzęt warto zwrócić uwagę, jakie mamy możliwości. Szatkownica do potrzeb domowych może mieć grubość krojenia od 1 do 15 mm. W urządzeniach przeznaczonych do gastronomii jest to najczęściej około 30 mm.

Wybierając urządzenie do krojenia, należy pamiętać, że jego najważniejszym elementem jest ostrze. Najlepsze są te wykonane ze stali hartowanej. Do krojenia pieczywa, wędlin czy serów sprawdzi się ostrze gładkie. Do krojenia większej ilości produktów można wybrać ostrze ząbkowane, które ma większe możliwości.

Podajnik jest kolejnym elementem, który ma wpływ na komfort pracy. Najczęściej spotykane są plastikowe. Warto jednak pamiętać, że metalowe są znacznie trwalsze i lepiej sprawdzają się w warunkach komercyjnych.

Wybierając urządzenie do krojenia, które ma znaleźć się w naszej domowej kuchni można pokusić się o sprzęt do zabudowy. Dzięki temu, na kuchennym blacie, zawsze będzie panował porządek. Każde urządzenie ma swoje miejsce, które zostało dokładnie przemyślane. Ma to ogromne znaczenie szczególnie w mniejszych kuchniach, gdzie blat roboczy musi być bardzo dobrze rozplanowany.