Maszyna do naleśników — wszystko, co musisz wiedzieć przed jej zakupem

maszyna do naleśników

Chyba każdy z nas pamięta smak naleśników z dzieciństwa, gdyż cieszą się one dużą popularnością wśród dzieci. To proste i smaczne danie, łatwe do zrobienia w domu. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i słono, dzięki czemu ich smak nigdy nam się nie nudzi.

Do czego służy naleśnikarka?

Większość osób, które same robią naleśniki bardzo dobrze wiedzą, że ich smażenie na początku nie jest tak proste, jak może się wydawać. Wystarczy zbyt słabo nagrzana patelka, a placki już nie wyjdą. Maszyna do naleśników stanowi spore ułatwienie, ponieważ nagrzewa się bardzo równomiernie, co pozwala uzyskać lepiej i dokładniej wysmażone naleśniki. Ponadto urządzenie posiada regulacje temperatury, a jego obsługa jest nadwyraz prosta.

Którą naleśnikarkę wybrać?

Wyróżniamy kilka rodzai tego typu urządzeń. Są to między innymi:

  • gazowa
  • gastronomiczna
  • elektryczna
  • automatyczna
  • stacjonarna

Różnią się one przede wszystkim przeznaczeniem. Maszyna gazowa, gastronomiczna oraz automatyczna służą do szybkiej i masowej produkcji jedzenia. Na ich zakup najczęściej decydują się właściciele restauracji. Natomiast naleśnikarki elektryczne i stacjonarne przeznaczone są dla osób smażących naleśniki w warunkach domowych.

Obsługa maszyny do naleśników

Powinna być ona podłączona do gniazdka z uziemieniem. Naleśnikarkę stacjonarną należy umiejscowić w bezpiecznej odległości od źródła wody bądź ciepła. Gdy nasza maszyna do naleśników z https://gastronet24.pl/13267-nalesnikarki jest już odpowiednio umiejscowiona, trzeba przygotować ciasto. Następnie należy ustawić temperaturę na najwyższą i poczekać, aż zaświeci się zielona lampka. Później pozostało już tylko wlać wcześniej przygotowane ciasto na płytę grzewczą i po chwili obrócić naleśnika na drugą stronę. Na pewno każdy poradzi sobie z jej obsługą!