Czy warto mieć w domu tłuczek do ziemniaków?

tłuczek do ziemniaków

Tłuczki oraz ubijaki to dobre akcesoria, dzięki którym zrobisz nie jedynie dobre polskie danie, takie jak kotlet schabowy z ziemniakami, lecz także mnóstwo pozostałych potraw kuchni całego świata. Za ich pomocą wydobędziesz z mięsa dobry smak oraz przyspieszysz jego przygotowywanie, natomiast również przygotujesz doskonale gładkie ziemniaczane purée. Jakie tłuczki oraz ubijaki dobrać do specjalistycznej kuchni?

Tłuczki do ziemniaków – klasyczne narzędzie w kuchni

Tłuczki do ziemniaków to urządzenia do ziemniaków, jakie kojarzymy z dziecięcych lat. Tak właściwie każda Pani domu miała takie narzędzie na urządzeniu własnej kuchni. Najmniejsze mają długość blisko 10 cm natomiast największe aż 81 cm. Taka różnica pozwala dobrać artykuł dobry do wielkości garnków, z których wielokrotnie korzystacie. Zostały one zrobione ze stali kwasoodpornej wytrzymałej na zniszczenia mechaniczne. Artykuł tenże zapewnia również mycie tychże sprzętów w zmywarkach. Tłuczek do ziemniaków to potrzebne zaopatrzenie każdej kuchni.

tłuczek do ziemniaków

Tłuczki drewniane oraz stalowe – jaki będzie najlepszy dla Ciebie?

We współzależności od Twoich potrzeb oraz preferencji, możesz dobrać tradycyjny tłuczek zrobiony z drzewa, artykuł stworzony ze specjalnego tworzywa czy tłuczek ze stali kwasoodpornej. Klasyczne tłuczki drewniane są zdecydowanie tańsze od tychże zrobionych ze stali, natomiast te kolejne są niezwykle trwałe oraz łatwiej podtrzymać je w czystości. Ich kolejną wartością jest możliwość mycia w zmywarce, co usprawnia zachowanie ich w czystości. Teraz na rynku odnajdziemy tłuczki w pełni zrobione z drewna, te najpopularniejsze – drewniane z metalowym wykonaniem i artykuły zrobione w całości ze stali, jak i te ze specjalnie utwardzonego tworzywa gwarantującego maksymalnie funkcjonalne rozbijanie artykułu oraz charakteryzujące się doskonałą wytrzymałością na wykorzystanie.